Mama & kind, Reizen / vakantie

10 survival tips voor NAH moeder: 6 weken zomervakantie

Dit jaar hebben wij hier een rommelig jaar qua vakanties vind ik. In mei had Isa 1 weekje vrij, waar dit voorheen 2 weken was. Nu heeft ze begin juni weer 10 dagen vrij. Even schakelen dus. Maar daarna komt de grote uitdaging van het jaar natuurlijk: de 6 weken durende zomervakantie. Voor veel mama’s met NAH een ware uitdaging. Ook voor mij. Want hoe overleef je die weken, als manlief grotendeels aan het werk is, je kind(eren) thuis en jij dus niet aan je rust toekomt?

Ik heb inmiddels nu een paar jaar ervaring met leven met NAH. En ieder nadeel heeft zijn voordeel. Geen school betekent ook geen haast en niets moeten. Om te beginnen, probeer ik me daar op te focussen. Het begint voor mij allemaal met een positieve mindset, hier word ik rustig van. Verder heb ik ook dit jaar weer een aantal dingen bedacht, die ik kan doen ter voorbereiding. Om op die manier het mijzelf zo makkelijk mogelijk te maken.

Mijn 10 survival tips om de 6 weken zomervakantie zo goed mogelijk door te komen:

1. Om zo min mogelijk na te hoeven denken, ga ik weer een maandmenu maken. Voor de weken dat we thuis zijn. We gaan 2 weken op vakantie namelijk van die 6. Manlief kan dan online de boodschappen bestellen. Hoef ik daar niet meer over na te denken.

2. Om Isa toch enige structuur te geven, maak ik een dagindeling. Net als op school. En die hang ik op de koelkast zodat ze die kan zien. Inmiddels kan ze lezen. Maar als je kinderen jonger zijn, kun je ook werken met kleuren of symbolen.

3. Maak nu alvast pot met ideeën , gevuld door jou en je kind. Ideeen over wat te doen tijdens de zomervakantie. Bijvoorbeeld blauw voor activiteiten die ze zelf alleen kunnen doen en roze voor dingen die jullie samen kunnen doen. Dit kan natuurlijk ook gewoon een lijstje zijn die je samen bedenkt en op die koelkast plakt. Kleine kinderen vindend de pot met ideeën wel erg leuk is mijn ervaring.

4. Mijn energie is beperkt, dus ik neem me voor om iedere dag in de ochtend iets te ondernemen buitenshuis. Hoeft niet ingewikkeld te zijn. Wij hebben hier grote speeltuin in park, dat  is al top. Kan ook een fietstochtje zijn langs alle speeltuinen in de buurt. Laat je kind de route bepalen, neem wat lekkers mee voor onderweg. Picknick doet het ook altijd goed.

5. Regel nu alvast speeldates met schoolvriendinnetjes op dagen dat je er alleen voor staat. Voor na de lunch bijvoorbeeld. Kun jij even bijtanken. Ik check altijd vakantieplanningen met beste vriendinnetjes en kijk of daar iets mee af te spreken is, zo nu en dan.

6. Zelfde geldt voor logeerpartijtjes bij opa en oma. Vindt ze enig en ik ook :-).

7. Huishoudelijke taken verspreiden. Mijn hulp gaat weer 3 weken op vakantie. HELP. We moeten dus aan de bak. Ik ga een planning maken, zodat ik elke dag wat doe. En ook voor manlief klusjes voor ’s avonds inplan.

8. Activiteiten met kinderen afwisselen met rust/relaxmoment op de bank. Spreekt eigenlijk voor zich. Merk dat dit steeds beter lukt naarmate ze ouder wordt. Ook rusten gaat steeds beter, als we alleen zijn. Ik lig dan lekker in bed en zij zit op haar kamer op haar iPad. Zet wel altijd mijn wekker, voor geval ik echt in slaap val. Wil toch niet dat ze al te lang op zo’n apparaat zit.

9. Wat ook steeds beter kan nu zet ouder aan het worden is, zijn activiteiten plannen die we allebei leuk vinden. En die ook ontspannend zijn. Bijvoorbeeld yoga doen, buiten wandelen, mediteren, fietsen, creatief bezig zijn. Dat vindt zij ook allemaal leuk.

10. In de laatste vakantieweek, is er hier een vakantiespeelweek voor alle kindjes uit de gemeentes hierom heen. Super leuk, met elke dag een ander thema. Vorige jaar is ze daar voor het eerst heen geweest en vond het geweldig. Van 10.00 tot 15.00 onder de pannen met een vriendinnetje van school. Win-win. Dit soort initiatieven worden overal volgens mij georganiseerd in buurthuizen, dorpscentra etc. Zeker de moeite waard om te checken.

Vooral wil ik proberen zoveel mogelijk los te laten en te genieten van elke vrije dag. Geen hoge verwachtingen te hebben en bij een slechte dag dit gewoon te accepteren en progamma aan te passen. Je doet er toch niets aan. Belangrijkste is natuurlijk genieten van de quality tijd met mijn lieve meisje….

Zie jij erg op tegen de zomervakantie? Hoe bereid jij je voor?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s