Gastbloggers, Tips & tricks over leven met NAH, Zingeving

Gastblog Charissa: She turned her can’ts into can’s and her dreams into plans…(deel 1)

Vandaag het eerste deel van het inspirerende verhaal van Charissa. Behalve dat zij moet leven met MS, heeft zij ook hersenletsel.

En dan ‘ineens’ zit je aan de andere kant van het bureau…

Gedreven, gepassioneerd en vol overgave werkte ik in het Sociaal Domein. Compleet in het NU, niet nadenkend over ‘wat als’… Maar als het ‘wat als’ je toch inhaalt ziet het leven er compleet anders uit.

Leven met MS

Wat als ‘simpele’ dingen zoals; het doen van het huishouden, autorijden, lezen van een tijdschrift, schrijven, een serie kijken op tv, boodschappen doen, sociale contacten en de zorg voor je dochter ineens hogere wiskunde voor je zijn geworden? Die ‘wat als’ is door Multiple Sclerose mijn nieuwe werkelijkheid geworden.

De afgelopen 5 jaar stonden voor mij in het teken van revalideren en aanvaarden. Een zware weg van vooral veel ontkennen en hoop houden dat het uiteindelijk allemaal wel mee zou vallen en ik weer vol overgave zou terug keren in mijn oude functie. Nu 5 jaar later moet ik toegeven dat MS heeft gewonnen, ik had graag sterker en slimmer geweest om haar te verslaan, maar bepaalde gevechten kun je gewoonweg niet winnen.

Vanaf het moment dat ik stopte met ontkennen en vechten kwam er weer ruimte om liefdevol naar mezelf te kijken, want immers… waar een wil is, is een weg. Dat vertelde ik als Klantmanager mijn cliënten ook altijd. Mogelijkheden zijn er in overvloed, we moeten ze alleen wel willen zien!

2e keer revalidatie

Multiple Sclerose is een chronische ziekte, waarvan men vaak denkt dat het zich voornamelijk uit in fysieke achteruitgang. Maar waar deze stiekemerd ook ontzettend goed in is, is het aantasten van je cognitieve en mentale vermogens. In mijn geval dusdanig ernstig, dat ik in 2017 opnieuw in een revalidatiecentrum belandde, dit keer Huize Padua/ Polikliniek voor Niet Aangeboren Hersenletsel in Boekel. Na maanden van therapie en neurologisch onderzoek blijkt dat er bij mij nu, naast fysieke ongemakken, ook sprake is van een stoornis in de snelheid van Informatieverwerking en een stoornis in het geheugen.

Dit alles maakt dat een functie (zoals ik gewend was) op de reguliere arbeidsmarkt never nooit meer mogelijk is en leven volgens een zeer streng regime van rust (minimaal 2x 1,5 uur extra slapen overdag), ritme en regelmaat. Een diagnose die enerzijds een hoop voor mij verklaarde maar anderzijds ook hetgeen is wat je als ambitieuze jonge vrouw never nooit wil horen natuurlijk.

In mijn volgende blog vertel ik over de keuze die ik heb gemaakt na deze diagnose.

6 gedachten over “Gastblog Charissa: She turned her can’ts into can’s and her dreams into plans…(deel 1)”

  1. Ik vind jouw verhaal zo ontzettend inspirerend en ben zo blij dat je voor de club af en toe een blog schrijft. Het laat zien dat het leven niet stopt bij een beperking en je er zelf echt nog wat van kan maken. En misschien wel beter en leuker. Top! thanks Charissa!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s