Gastbloggers, Mama & kind, Tips & tricks over leven met NAH

Gastblog Blondie: Nadelige gevolgen NAH voor het gezin

Blondie is een 43 jarige moeder, getrouwd en moeder van een dochter van 9 jaar. Bijna 3 jaar geleden heeft zij NAH opgelopen door een zeldzame ziekte. Voor die tijd was zij werkzaam als HR manager. Helaas is dat niet meer mogelijk en is zij op dit moment 80-100% WGA afgekeurd voor de komende 2 jaar.

” Hallo lieve, sterke en worstelende moeders

De nadelige gevolgen voor het gezin van iemand met hersenletsel worden niet vaak belicht. Indien het gezin niet in balans is, heeft dit vaak een negatieve impact op het welzijn van degene met hersenletsel.

Ik zit nu ruim 2,5 jaar in deze vicieuze cirkel en wil hier graag onze zoektocht delen. Ik deel dit anoniem, omdat ik het zelf erg heftig vind wat er gebeurt en omdat ik niet wil dat mijn dochter later terug kan lezen hoe ik me door haar gedrag heb gevoeld.

De start van onze zoektocht

Onze zoektocht begon ruim 2,5 jaar geleden. Ik ben toen een tijd ziek geweest en onze dochter (was destijds 7), maakte zich ernstige zorgen of ik het zou overleven.

Na een tijdje krabbelde ik weer op en ben ik weer gaan werken. (Inmiddels weet ik dat ik een enorme bewijsdrang heb, wat verklaart waarom ik veel te vroeg weer ging werken). Op mijn werk ging het niet goed en liet ik steken vallen. In het verkeer reed ik met 1 oog afgedekt, omdat ik niet meer goed kon kijken. Zodra ik thuis was, zocht mijn dochter aandacht omdat zij nog het een en ander te verwerken had.

Dat stukje aandacht kon ik haar niet geven, want ik was uitgeput. Ik had een kort lontje, dus mijn dochter kreeg een boze moeder als ze iets vroeg. Ik had geen energie om maar iets in het huis te doen, eten te maken of liefde aan ons gezin te geven. Ik stond alleen in de overlevingsstand.

De neerwaartse spiraal

Deze overlevingsstand werd onderbroken door het overlijden van mijn vader. Mijn lichaam wilde niet meer verder op dat moment. Ik weet niet hoe je de stand noemt die daarna optreedt, maar overleven wilde ik eigenlijk niet meer. Ik kwam terecht in een soort neerwaartse spiraal.

Mijn lijf stond zo in de stressmodus dat werkelijk elk systeem in mijn lijf noodsignalen uitzond. Maandenlang kon ik alleen slapen en huilen. Alles was me teveel. Mijn man ging minder werken om onze dochter op te vangen. Hij liep op zijn tandvlees en kreeg ook een steeds korter lontje. Onze dochter draaide mee in het overlevingsritme van mijn man en kreeg ook een steeds korter lontje.

Op school ging het niet goed. Haar resultaten gingen hard achteruit en ook vriendinnen lieten haar links liggen omdat ze niet aardig was.

Inmiddels had ik verschillende revalidatietrajecten doorlopen en mijn gezondheid werd er niet beter op.

Soms werd ik moedeloos van mijn eigen situatie en hadden we een eindeloze strijd met onze dochter. Het meisje deed enorm haar best, liep op haar tenen, maar de ontlading werd steeds heftiger.

Achteraf zie ik nu dat we toen al in die vicieuze cirkel zaten. Ik riep overal om hulp, maar was vaak te trots om mijn hulpvraag bij instanties door te zetten.

Ik denk dat we nu al bijna 2 jaar in die cirkel draaien.

Hulpvraag gestart

Inmiddels is de hulpvraag op verschillende plaatsen nu door ons wel doorgedrukt en wordt er gekeken wat ons gezin verder nodig heeft om uit deze impasse te komen.

Komende tijd wil ik jullie meenemen in deze stappen en ontwikkeling zodat een andere moeder hier niet zo lang in hoeft te worstelen als ze zich herkent in deze situatie binnen het gezin.

Tot volgende keer.

Liefs Blondie

2 gedachten over “Gastblog Blondie: Nadelige gevolgen NAH voor het gezin”

  1. Zo ontzettend maar ook pijnlijk herkenbaar!! Ik zet de link van jouw blog in onze dichte fb pagina om daarop verder te gaan. Ik wens je heel veel sterkte en kracht toe in jullie traject !!!

    Like

  2. Ik denk dat veel mensen met hersenletsel en een gezin je strijd en pijn herkennen. Ontzettend dapper om je verhaal te delen. Het lijkt of bij jou alles zich heeft opgestapeld (zeg ik als leek zijnde). Ben wel benieuwd naar jullie verdere verloop….fijn dat je het met ons wilt delen….😘😘

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s