Financieën, Ilse, Kesty

Financiën tip 1: Creër overzicht en inzicht

Uit een enquête die we hebben gehouden, bleek dat tips over financiën hoog op het lijstje staan van onze lezers. Op zich niet zo gek.

Bij veel mensen verandert er wel het een en ander in hun financiële situatie na hersenletsel. Minder of helemaal niet kunnen werken, uitkering, baan op een lager niveau: allemaal zullen ze zorgen voor minder inkomen. En als er dan ook nog eens kinderen zijn…. kan dat best wat financiële zorgen opleveren.

Hoe zorg je dat je je eventueel nieuwe financiele situatie onder controle krijgt?

Het belangrijkste daarvoor is dat je inzicht hebt in alles. Inzicht en overzicht!

In 6 Stappen naar meer inzicht en overzicht in je financiën:

1. Inzicht krijg je simpel.

Maak een excelbestand waarin je alle vaste lasten zet. Op papier in een schriftje kan ook heel goed voldoen, daarin kun je ook goed je variabele lasten bijhouden. Dat vergt wel wat discipline maar dan weet je wel exact wat er maandelijks inkomt en uitgaat. En weet je ook gelijk hoe de balans is.

2. Open extra rekeningen

Wat mij extra helpt om overzicht te houden gedurende de maand, is het hebben van verschillende rekeningen. Zuiver en alleen voor het ‘draaien van het huishouden’.

Deze hebben wij:

 • Een betaalrekening voor de vaste lasten
 • Een betaalrekening voor de boodschappen
 • Een betaalrekening voor de variabele lasten
 • Spaarrekening algemeen
 • Spaarrekening boodschappen
 • Spaarrekening variabele lasten

Let op: je hoeft niet van alle rekeningen een pas en pincode te nemen. Ik heb alleen die van mijn eigen rekening en de boodschappenrekening in mijn portemonnee altijd bij me.

 • 3. Bepaal je budget voor alles.

  Bij stap 1 heb je berekend hoeveel je vaste lasten waren. Doe nu dit:

  Totale inkomen – vaste lasten = X

  Het bedrag X wat je over hebt, kun je gaan budgetteren. Dit houdt in bepalen waar je dit aan wilt/ moet besteden per maand. Bijvoorbeeld hoeveel geef je uit aan boodschappen?

  4. Automatiseren

  Als je je budget hebt bepaald voor de verschillende posten, ga je het automatiseren. In je internet bankieren. Vrijwel iedereen heeft dit tegenwoordig, toch?

  Zo doen wij dit:

  • Wij hebben allebei onze eigen rekening waar ons inkomen op binnenkomt.
  • Hiervan storten we automatisch elke maand allebei hetzelfde bedrag (huishoudgeld) naar onze gezamenlijke betaalrekening voor vaste lasten. Vanuit deze rekening wordt automatisch het boodschappengeld en geld voor variabele uitgaven doorgestort.
  • Het boodschappengeld wordt elke week op maandag naar onze gezamenlijke betaalrekening voor boodschappen gestort. Bewust elke week ipv elke maand!
  • En we hebben een bedrag bepaald wat we maximaal willen uitgeven aan variabele lasten als cadeautjes, dingen voor in huis etc. Dat gaat ook automatisch naar de gezamenlijke betaalrekening variabele lasten.

  5. Maak online potjes

  Bij de meeste spaarrekeningen kun je spaarpotjes maken, ideaal om overzicht te houden! Soms zal je een kostenpost hebben die jaarlijks wordt afgeschreven, in zo’n spaarpotje kun je maandelijks al geld opzij zetten. Zo kan je ook het hele jaar door al maandelijks een klein bedrag opzij zetten voor de dure decembermaand. Of voor de vakantie. Of voor…. 

  6. Einde van de maand doorstorten

  Aan het einde van de maand storten we een eventueel restant door naar de spaarrekening die erbij hoort. Voor de boodschappenrekening doen we dat einde vd week.

  Voor mij is het organiseren van onze financiën op deze manier heel erg overzichtelijk. Op elk moment kan ik even in mijn telefoon kijken hoeveel geld er nog is voor boodschappen bijvoorbeeld. Veel meer controle en hierdoor geven we ook minder geld uit.

  Win win situatie dus.

  Misschien is deze manier ook wat voor jou? Hoe hebben jullie het nu geregeld thuis?

  5 gedachten over “Financiën tip 1: Creër overzicht en inzicht”

  1. Inderdaad overzicht creëeren; nu twee betaalrekeningen, eentje voor vaste lasten en eentje variabel. En inzicht opdoen; het is wennen vaak aan minder inkomen! Creatief boekhouden zeg maar🙈, wat kun je wanneer uitgeven.

   Like

   1. Dat hadden wij eerst net zo. 2 betaalrekeningen. Het zal je verbazen wat een rust en extra overzicht die extra boodschappenrekening je geeft. Ik vind het zo fijn! Scheelt ook weer rotkklus van analyseren financieen elke maand, omdat we nu op elk moment dat overzicht hebben. Alleen de rek variabelen is nog analyse waard maar redelijk beperkt zo

    Like

  2. Ik vind het al moeilijk genoeg om 2 pincodes te onthouden. Sparen doen we automatisch. En we storten niet alle twee het zelfde bedrag op de rekening iedere maand, omdat het inkomen van mijn hoger is dan dat van mij, maar het is altijd wel een vast en het zelfde bedrag.
   Hebben jullie ook een spaarrekening voor jullie kinderen? Wij storten daar iedere maand automatisch een vast bedrag op, zo kan zijn rekening ook kan groeien.

   Like

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Google photo

  Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s