Ineke, Mama & kind, Opvoeding

De Luizenmoeder

Mijn dochter was wel echt aan school toe, maar ik zag zelf een beetje tegen de druk van de ochtendspits op. Tijdsdruk vond/ vind ik best vervelend, geeft chaos in mijn hoofd. Ik was toen net in behandeling bij Hersenz, gelukkig kon ik mijn zorgen bespreken met de begeleiding.

Ondertussen zijn we in groep 3 beland, ervaring opgedaan met het schoolleven, want dan denk je bij voorbaat alleen nog maar aan de ochtendspits.Het is een cultuur an sich; het schoolpleinleven!

Uiteindelijk drie keer het schoolreisje-begeleiden beleefd afgewezen, wat bij onze kleuters eerst aan de vaste hulpouders ‘aangeboden’ wordt😊.
En absoluut niet vervelend bedoeld;
Juf kent onze situatie, maar wilde me niet passeren. Zo kan het ook!

Mijn 10 tips voor het school(plein) leven:

1. Van te voren oefenen met zindelijkheid en zelf aankleden.

2. De tijd nemen voor de ochtendspits, wekker zetten!

Ik verdeelde de spits in blokjes; zolaat eten, zolaat poetsen, zolaat jas en schoenen aan. En help dan gerust even.

3. Vaste routine; uit bed vandaan aankleden, beneden eten en poetsen.

Kleding en eten de avond tevoren klaarzetten.

4. Wat is voor jou het fijnste moment qua prikkels om je op school te begeven; bijv vroeg om niet op een overvol plein aan te komen, en als eerste naar binnen, of op het laatst om er zo kort mogelijk te zijn…

5. Je dag/weekplanning aanpassen op een ochtend- en middagpiek.

6. Voor jezelf bedenken; hoe ga je om met speelafspraakjes, gevraagde ouderhulp, juf-contact (ik mail bijv ipv in de drukke gangen vragen te stellen)

7. Netwerkje opzetten, investeren in contacten voor evt back-up!!

8. Schoolagenda vooruit in je eigen agenda overnemen!! Ik heb bijv screenshots van de maandoverzichten in mapje op mijn telefoon….

9. Bewust gekozen voor school met continurooster!

10. Ik help binnen mijn mogelijkheden op school, liefst bijv bij voorbereiding van bepaalde (jaar) feesten ipv de dag zelf. Kleine activiteiten binnen de klas, nu bijv als leesouder twee kindjes per groepje…

En ja…… ben ‘luizenmoeder’ 🤣

Heb jij nog extra tips voor moeders van wie kinderen (binnenkort) naar school gaan? Leuk als je onder de blog met ons deelt.

2 gedachten over “De Luizenmoeder”

 1. Herkenbaar wat je schrijft!
  Ik ben ook luizenmoeder en leesmoeder. En ik ‘flits’ mee in groep 3 (1 op 1).
  Ik heb nog een mogelijke aanvulling (tip) op puntje 6:
  Wij hebben een weekbord hangen met pictogrammen waarop ik aangeef op welke dag de kinderen kunnen afspreken. Dat geeft zoveel rust voor mezelf (en voor de kinderen). Ook probeer ik ze al in de ochtend een speelafspraak te laten maken, of eerder vooruit, zodat ik mezelf er op kan voorbereiden.

  Like

  1. Ja een hele goede!! Dat had ik ook t/m de kleuterklas!! Gemaakt eerder met mijn ergotherapeute. Een picto-dagprogramma ook!! Om minder energie in overgangsmomentjes te hoeven steken!! Was ik alweer vergeten🙈

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s