Kesty, Rust in je hoofd, Tips & tricks over leven met NAH

5 simpele dingen om je hoofd stil te krijgen bij hersenletsel

Vandaag is het wereld slaapdag. Slaap is voor veel mensen met hersenletsel een behoorlijk ingewikkeld ding. We hebben minder energie, zijn vaak moe. Je zou zeggen dat je dus heerlijk kan slapen. Niets is vaak minder waar. Je hoort vaak verhalen van mensen met hersenletsel, dat ze slecht slapen. Ik heb er zelf ook soms last van, gelukkig niet altijd.

Eigenlijk vooral als ik overprikkeld ben. Dan is mijn hoofd zo AAN om het maar zo te zeggen, dat mijn hoofd niet stil komt te staan. Zoals de afbeelding hier al zegt; alsof er teveel tabjes open staan in mijn hoofd. Alles nog verwerkt moet worden van de dag. En door de tragere informatieverwerking waar ik toch ook last van schijn te hebben (kwam destijds uit NPO), duurt dat dus even.

Maar hoe zorg ik er dan voor dat mijn hoofd wel tot rust komt en ik dus wel goed kan slapen?

Wat doe ik om mijn hoofd in zo’n geval weer stil te krijgen?

Mijn 5 tips om je hoofd weer stil te krijgen:

1. Yoga.

Van yoga word ik rustig, ontspannen en soepel 😉. Mijn hoofd word hier echt leeg van. Heerlijk! Als ik dit regelmatig doe, voel ik me echt beter. op Youtube heb je veel yoga kanalen en je kunt zo makkelijk iets kiezen op basis van tijdsduur of doel (bijvoorbeeld slapen, ontspannen).

2. Mindfulness oefeningen en meditaties.

Zoals bijvoorbeeld de bodyscan. Gegarandeerd succesvol bij mij. Sinds een paar weken ben ik begonnen met meditatie via de meditation moments app. En ik moet zeggen, dat werkt bij mij nog beter dan mindfulness. Ik probeer die 2 dus nu af te wisselen. Als je hier kijkt bij de categorie Rust in je hoofd, vind je ook wat meer tips over yoga, mindfulness, inclusief onze favoriete apps.

3. Op bed liggen met oordoppen in en oogmasker op.

Soms helpt 10 minuten al. Soms heb ik langer nodig.

4. Wandelen of fietsen hometrainer.

Lichaamsbeweging helpt mij ook om mijn hoofd te legen. Wel alleen gaan en dus niet al kletsend met een vriendin. Dan gaat de vlieger niet op. Iets met een repeterend patroon werkt bij mij het beste, iets waar ik dus niet over na hoef te denken. Gewoon standaard hetzelfde rondje lopen buiten bijvoorbeeld.

5. Simpele huishoudelijke klusjes.

Vooral die op routine gedaan kunnen worden. Zoals handdoekenwas opvouwen of was in machine doen.

Denk nu niet dat ik het allemaal goed onder controle heb, niets is minder waar. Regelmatig raak ik nog overprikkeld. Ik heb mijn karakter niet echt mee zeggen ze dan (huisarts, revalidatie arts etc.) Ben vrij actief en kan moeilijk niets doen. Maar misschien komt ooit de dag dat ik in balans ben. En grotendeels mijn energie goed kan verdelen. Daar ga ik voor!

Vind jij het soms ook moeilijk om te slapen? hoe maak jij je hoofd dan leeg?

2 gedachten over “5 simpele dingen om je hoofd stil te krijgen bij hersenletsel”

  1. Ja inderdaad een slaapmeditatie opzetten ofwel een yoga-nidra!! Ik slaap het slechtst in als ik het drukst ben geweest!! Dus proberen dat voor te zijn!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s