De agenda van een moeder met hersenletsel

De agenda van: Ineke

Vandaag mogen we meekijken in de agenda van Ineke, 41 jaar, uit Heerhugowaard. 

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Ineke, moeder van een mooie dochter van 6, sinds 2007 getrouwd met mijn jeugdliefde. Wij zijn sinds 1996 samen….

Eind augustus 2014 inenen een hersenstaminfarct dat ons leven op de kop zette. Na revalidaties, begeleidingstraject Hersenz en veeeel trial-and-error op mijn huidige pad terrecht gekomen. Ik heb een WIA-IVA uitkering toegewezen gekregen, ik leef van het verzorgen en houden van mijn gezin en thuis, genieten van familie en vrienden, creativiteit, helpen op school, mindwalk en yoga om de zenuwen te kalmeren….

Hoe plan jij je week?

Digitale gezamenlijke agenda en planbord. Ik weet van mezelf een beetje mijn spanningsboog van een activiteit van een uur, met pauzes ingebouwd (zoals huishoudelijk). Daarna stoppen. Ik wissel in- en ontspanning af.

Ik plan 2x per week huishoudelijk werk in. Met tussendag. Ik heb tweemaal per week echt tijd voor mezelf d.m.v. mindwalk. En iig 1 ochtend nix!!

En dit is in de ochtenden. Na de lunch slaap ik/ doe ik soms een yoga-nidra. Om op te laden voor de middag, wanneer mijn dochter uit school komt. Want dat zijn mijn energieslurpers; de pieken in het gezinsritme!!

Maak je gebruik van kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang?

De eerste ziektejaren ging amber om de dag naar de gastouder/ later BSO. Ik was in de tijd nog aan het proberen te re-integreren. Maar dat werkte niet en werd volledig arbeidsongeschikt. Daarbij geen toeslag meer. Gestopt met de opvang. Het gaat me gelukkig steeds beter af om de zorg zelf weer te dragen. Dat wil ik ook graag. Mijn man pakt nog wel over op moeilijke momenten. Is ook dagdiensten gaan werken ipv ploegendiensten daarom.

Hoe plan je buitenschoolse activiteiten van je kinderen en speelafspraakjes?

Om de dag zowel voor mezelf als mijn dochter.

Plan je ook tijd voor jezelf, je relatie of sociale contacten?

Ik probeer het wel, maar heb er weinig ruimte voor over in de dagelijkse gang van zaken. Maar geniet wel extra van de momentjes samen. Heb wel geaccepteerd dat het minder is geworden. Want als ik ergens ben/kom/afspreek merk ik wel meteen weer wat een energie het me nu kost. Laat staan de overprikkeling daarbuiten.

Hoe ziet jullie ochtend- en avondritueel eruit?

Omdat deze periodes ook wel de spitsmomenten zijn die me erg uitputten, ik ben alleen in de ochtenden met onze dochter; probeer ik erg structuur aan te brengen in de ochtend; opstaan, aankleden, ontbijten, verzorgen en naar school. Vaste afspraken.

De avonden doen we om-en-om naar bed brengen….

Heb je hulp in de huishouding, oppas of andere externe hulp?

De eerste jaren huishoudelijk hulp. Maar omdat het particulier was, konden we het eigenlijk niet meer betalen en ben ik het zelf weer gaan oppakken. Met schema en een tikkie meer belasting op mijn schouders.

Mijn man ondersteunt in het gezin. De oma’s kunnen we vragen als oppas.

Heb je nog tips voor andere moeders met hersenletsel!

  • Liefde is het belangrijkst in de opvoeding!!
  • Netwerken maakt je sterk; investeer in contacten op school/sporten om in geval van nood op terug te vallen!!
  • De lat omlaag brengen; je bent genoeg!!
  • Een gezin valt niet altijd strak te plannen; soms even mee met de flow
  • Momentjes “stil” creëeren kan veel goeds voor je doen!!
  • En wat je ook doet; mensen praten toch wel!

Dank Ineke voor je openhartigheid en je goede tips!
Wil jij ook meehelpen aan het meer zichtbaar maken van de gevolgen van hersenletsel?
En wil je ook je agenda delen? Neem contact met ons op via clubvanmoedersmethersenletsel@gmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s