De agenda van een moeder met hersenletsel, Kesty

De agenda van: Kesty

Ik begin de nieuwe rubriek de agenda van een moeder met hersenletsel maar even zelf. Om een voorbeeld te geven. Vetgedrukte vragen willen we graag terug laten komen, bij iedereen die hier aan meedoet. Uiteraard staat het je vrij extra info op te nemen of iets niet te antwoorden. Veel leesplezier.

Vandaag kijken we mee in de agenda van: Kesty.

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Kesty en ben 45 jaar, moeder van Isa van zeven en samenwonend met Maarten in een klein dorpje 25 km onder Amsterdam. In 2015 heb ik een herseninfarct gehad en ben volledig arbeidsongeschikt verklaard en ontvang een WIA (IVA) uitkering.

Ik schrijf blogs hier bij de Club van Moeders met Hersenletsel en ben eigenaar van de blog, loveyourlife.blog. Ik schrijf op momenten dat ik me goed en geïnspireerd voel, over wat mij bezig houdt. Omdat ik het leuk vind, maar ook om anderen te inspireren en te helpen.

Daarnaast ben ik een tijd actief geweest als vrijwilliger op het gebied van marketing & communicatie voor de stichting Dream4Kids (de ene periode actiever dan de andere). Dat ligt nu even stil, omdat ik genoeg om handen heb en mijn energie helaas toch beperkt is. Verder schrijf ik zo nu en dan voor de Hersenstichting, Verdermet hersenletsel etc. Maar boven alles ben ik moeder van een geweldige dochter, Isa van 7 jaar en partner van Maarten!

Hoe plan jij je week?

Ik heb een paar vaste items die elke week terugkomen, zoals de yogales waar ik elke week 1 a 2x per week (maandag en vrijdag) heen probeer te gaan (lukt helaas vaak niet…). Voetbaltraining -en wedstrijd van Isa is ook zo’n vast gegeven op woensdag en zaterdag (al is voetbal vooral papa’s ding 😉. Ik ben soms toeschouwer!).En vrijdags tennist ze. Eigenlijk heb ik alleen op dinsdag en donderdag niets ‘vasts’. Ik probeer overige afspraken, zoals met de kapper, fysio ofzo op een van deze dagen te plannen. Het is altijd wikken en wegen, wat doe ik wel en niet. In de ochtend probeer ik iets aan beweging te doen, eten voor avond voor te bereiden en bijvoorbeeld een blog te schrijven/was te doen of iets anders. Na de lunch rust ik standaard. Einde middag is mijn slechtste moment, dan probeer ik het zo te plannen dat ik niets meer echt moet.

Verder werk ik met een digitale agenda. Die heb ik altijd bij de hand, werkt snel en overzichtelijk. In de keuken hebben we nog een maandplanner hangen voor het hele gezin, en sinds een paar weken een weekplanner. In de weekplanner staat wat we welke dag eten (dit kan nog schuiven) en wie welke taak doet die week. Dit werkt heel prettig en fijn voor iedereen. Ik plan dus op hoofdlijnen en niet mijn dagen tot in detail.

Sinds kort ben ik begonnen met mediteren en mindfulness op ‘vaste’ momenten in te plannen op mijn dag. Bijvoorbeeld als ik terug kom van wegbrengen Isa naar school, vlak voor mijn rustmoment na de lunch en voor ik haar weer ophaal van school en voor ik ga slapen. Vaste rustmomenten. Het lijkt of ik hier veel baat bij heb.

Maak je gebruik van kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang?

Nee.

Hoe plan je buitenschoolse activiteiten van je kinderen en speelafspraakjes?

Daar ben ik makkelijk in. Spelen kan vrijwel altijd. Tenzij ik me echt heel slecht voel. Bovendien spelen ze meestal boven tegenwoordig en heb ik er dus niet zoveel last van.

Plan je ook tijd voor jezelf, je relatie of sociale contacten?

Eigenlijk veel te weinig. Ontwikkelpuntje. Eigenlijk zou ik doordeweeks eerst mijn dingen moeten doen die IK wil en nodig heb, zoals sporten. En mijn dag niet laten leiden door de rommel in huis of wasmand die weer vol is…

Sociale contacten probeer ik bij te houden, maar weken vliegen voorbij. En met beperkte energie, kun je maar beperkt afspreken. Ik probeer max 1 afspraak per weekend te hanteren. En ook wel eens niets te plannen in een weekend. En prio 1 is tijd voor en met familie en ons gezin.

Hoe ziet jullie ochtend- en avondritueel eruit?

Ochtend ben ik doordeweeks bijna altijd met Isa samen. Behalve woensdag, dan is manlief thuis ook. In weekend slapen we omstebeurt uit. Zeker tot 8.00 uur.

Avondritueel bestaat eruit dat ik na het avondeten vaak even naar boven ga en Isa tijd met papa heeft. Boekje lezen, filmpje kijken, toetje eten, tandenpoetsen, douchen en voor het slapen gaan, doe ik vaak slaapklets met haar om de dag door te nemen (aanrader!!!! )

Heb je hulp in de huishouding, oppas of andere externe hulp?

Ja, we hebben een lieve hulp die elke week 3 uur komt schoonmaken en om de week 2 uur komt strijken. Verder 2 oppas studenten waarvan ik er meestal 1x per week een laat oppassen een middag. Zo ben ik 3 middagen met Isa, 1 is haar papa thuis en 1x de oppas. Dit werkt goed voor ons. Verder geen hulp.

Heb je nog tips voor andere moeders met hersenletsel!

Maak jezelf prioriteit! (Mooie reminder voor mezelf ook dit). Als het met jou goed gaat, merkt je kind dat ook en ben je ook een leukere partner.

Ik las ooit deze tekst, heb hem bewaard en past hier goed:

Je hoeft niet perfect te zijn, maar geniet, lach, maak fouten, val en sta weer op, stel doelen, jaag je dromen na, wees eigenwijs, knuffel, huil lekker uit, doe eens gek! Wees jezelf, een prachtig voorbeeld voor je kinderen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s