Kesty, Kijk, lees en apptips

8 handige WhatsApp tips

Iedereen kent inmiddels WhatsApp wel. Ik denk de meestgebruikte app van deze tijd. Dus so far, niets nieuws. Ik ben de laatste tijd alleen een paar voor mij nieuwe dingen tegengekomen. Sommige gewoon leuk, andere super handig. Zeker ook als je hersenletsel hebt, om bijvoorbeeld niet te vergeten te reageren op een appje.

Daarom hier mijn 8 Whatsapp tips op een rijtje.

1. Stickers downloaden

Dat je afbeeldingen kunt versturen, weet je inmiddels waarschijnlijk wel, maar je kunt dus ook leuke stickers downloaden. Wist je dat?

Hoe doe je dit?

Daarvoor ga je bij WhatsApp in het type-balkje staan, je klikt op het vierkantje en dan op het plusje in het menu dat zich ontvouwt. Er staan dan allerlei stickersets die je kunt downloaden, zodat je ze voortaan kunt versturen. Ik vind het grappig.

2. Functie “maak vast”

Ik gebruikte dit nog niet, dus wellicht voor jou ook een toevoeging. De functie “maak vast”. Als je veel appjes krijgt op een dag, zakken belangrijke app gesprekken soms snel naar onderen.

Nou heb je misschien niet zoveel aapjes, maar kun je door je hersenletsel niet goed onthouden dat je nog moet reageren op iets? Ook dan is deze functie dus handig. Ook kun je zo app gesprekken die je graag nog eens terugleest of waar belangrijke informatie in staat, goed ordenen. Simpel en snel.

Hoe doe je dit?

Swipe dan het app gesprek naar rechts en de functie “maak vast” verschijnt. Als je dit aanklikt, komt het app gesprek bovenaan je lijst te staan.

3. Ongelezen berichten

Op dezelfde manier als hierboven, kun je berichten ook als ongelezen markeren. Dat kan soms handig zijn.

4. Gebruik van verschillende soorten tekstopmaak

Ook totaal nieuw voor mij is deze. Je kunt je teksten extra kracht bij zetten door delen van je bericht vetgedrukt, schuin gedrukt of  doorgehaald te plaatsen.

Hoe doe je dit?

Vetgedrukt doe je door je tekst tussen twee sterretjes te zetten, schuin gedrukt doe je door de tekst tussen twee lage streepjes te zetten en doorhalen doe je door de tekst tussen twee golfjes te zetten.

5. Extra berichten functies

Deze kende ik wel al, maar voor de volledigheid voeg ik hem hier ook even toe. Als je op een bericht met je vinger lang drukt, komt er een uitvouw menu met 5 functies: bericht markeren, antwoorden, doorsturen, kopiëren of verwijderen. Ik vind het vooral handig om in een groepsapp antwoorden te gebruiken. Maakt het wat overzichtelijker. Let op: als je een bericht verwijderd, ziet de ‘ontvanger’ dat wel. Komt dan te staan; dit bericht is verwijderd. Het bericht zelf zien ze niet.

6. Deel je locatie (en vind je auto terug!)

Deze functie kan handig zijn om jezelf eraan te herinneren, waar je op een bepaald moment bent geweest. Als je ergens je auto of fiets achterlaat bijvoorbeeld.

Je bezoekt een stad waar je nog nooit geweest bent en parkeert je auto. Maar hoe ga je die straat ooit terugvinden? Door de locatie in een app met jezelf te delen dus!

Hoe doe je dit?

via iPhone

Klik op het pijltje links naast je tekstveld. Kies ‘Deel Locatie’ of ‘Share location’. De rest volgt vanzelf!

Via Android

Klik op de paperclip, kies ‘Location’ et voilà!

7. Heb je moeite met typen? Stuur een gedicteerd of voice bericht!

Dit gebruik ikzelf wel regelmatig, maar weet niet of iedereen dit al kent? Aanrader!

Je kunt op WhatsApp inspreken wat je wil zeggen, waarop het systeem vervolgens typt wat jij zegt. Vanzelf! Je moet wel goed articuleren en rustig spreken, maar het werkt prima.

Hoe doe je dit?

Het icoontje rechts naast je tekstvak is de microfoon waarmee je een voicebericht kunt opnemen (neemt je stem op, speelt hem af). Hetzelfde soort microfoontje zit ook naast de spatiebalk op je toetsenbord. Klik hier op en je kunt een bericht dicteren (opzeggen, waardoor het automatisch getypt wordt).

8. Verzendlijst in plaats van groepsapp

Deze kende ikzelf ook nog niet en lijkt me ook erg handig. Soms heb je een algemeen bericht, dat iedereen horen mag. “Wij gaan verhuizen” of “Ik heb een nieuw nummer”. Die verstuur je het handigst in één klap naar al je (of geselecteerde) contacten, met een zogenaamde verzendlijst.

Er gaat dan eenzelfde bericht 1:1 naar iedereen in de lijst. Zo hoef je tenminste geen aparte groepsapp aan te maken voor die ene boodschap, met als extra voordeel dat je de individuele reacties op je bericht privé kunt houden.

Hoe doe je dit?

Via iPhone

Linksboven je chats staat ‘Verzendlijsten’. Misschien wel eens gezien. Waarschijnlijk nog nooit op geklikt. Doe het eens en je komt in het ontvangers-menu terecht. Vul in wie je bericht mag krijgen en stuur ‘m.

Via Android

Dit keer rechtsboven de chatlijst, op de 3 puntjes klikken. Tweede optie is ‘Nieuwe verzendlijst’. Klik en voeg je gewenste onvangers toe. Maak ‘m en stuur in één keer een bericht naar meerdere ontvangers zonder dat ze dit van elkaar weten.

Staan hier tips bij die jij nog niet kende? Of heb jij nog een extra tip die hier niet bij staat?

3 gedachten over “8 handige WhatsApp tips”

 1. weet je ook hoe je de blauwe vinkjes weg kan halen? Dit krijg je als een ander je bericht gelezen heeft (alleen niet in een groepsapp). Maar dan zie jij ook niet meer of een ander het gelezen heeft. Ik heb het wel gedaan maar weet niet meer hoe dat zou moeten. Het geeft mij rust. Ik had voor heen regelmatig dat bepaalde personen dan een appje stuurde en dan eiste om een antwoord: Waarom reageer je niet? Je hebt het wel gezien? Zo irritant vind ik dat.

  Like

  1. Hi Willemijn, volgens mij doe je dat op deze manier:

   Ga naar Instellingen (in whatsapp), dan naar account, dan naar /privacy en dan leesbewijzen. Die laatste vink je uit.

   Laat je even weten of gelukt is?! Gr kesty

   Like

 2. Dankjewel!
  Als je goed had gelezen had ik dat al gedaan, alleen wist niet meer hoe het zou moeten. Het is wel een mooie aanvulling op de rest van je blog.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s