Kesty, Rust in je hoofd

Reeks rust in je hoofd deel 4: Weet wat voor jou geluk is

Vandaag weer een nieuwe in de reeks rust in je hoofd. Voor mij is dit wel een belangrijk thema en ik denk voor veel mensen die hersenletsel hebben ook. Want hoe zorg je dat je niet overprikkeld raakt, hoe houd je dat hoofd in bedwang. Laten we gelijk de illusie wegnemen, dat dat nooit helemaal weg gaat. Denk ik. Verwacht ik. Maar we kunnen er wel alles aan doen wat helpt. Niet waar?

Om rust in je hoofd te hebben, is het belangrijk om vooral dingen te doen waar jij echt een blij en gelukkig gevoel van krijgt. Je hebt dan een veel ontspannender gevoel natuurlijk. En dat geeft rust. Rust in je lijf en in je hoofd.

Een idee is om al je activiteiten eens op een rijtje te zetten. Wat doe je zoal op en dag of in een week? En zet achter elke activiteit of het een energiegever voor je is of een energienemer. Het spreekt eigenlijk voor zich dat je voor een blij gevoel, meer dingen zou moeten doen die je energie geven in plaats van andersom. Door het op te schrijven, kom je soms tot verrassende inzichten.

Sinds ik hersenletsel heb en noodgedwongen thuis ben, denk ik veel meer na over wat mij echt gelukkig maakt. Als je elke dag naar je werk gaat en daarnaast een gezin draaiende moet houden, wordt je vaak geleefd. Ik wel tenminste. Door het meemaken van zoiets heftigs als een herseninfarct, staat je wereld even stil. Na de eerste herstelperiode, ben ik veel meer na gaan denken over alles. En zo kwam ik tot het onderstaande lijstje.

Waar ik echt gelukkig van kan worden en/of wat mij energie geeft:

1. Vakanties

Ik ga het liefst zo vaak en zo lang mogelijk op reis. Heerlijk! Weg uit de dagelijkse sleur, weg uit het moeten, op naar ontspanning. Over 4 maanden staat de eerste trip op de planning, waar ik zeker ook over ga bloggen. Hoop zo dat dat een succes gaat worden. Dat geeft namelijk perspectief voor een heel groot andere gedeelte van mijn reis bucketlist :-). To be continued dus.

2. De geur van strand & zee.

3. Yoga doen.

In alle opzichten goed voor me. Ik doe dit tegenwoordig steeds vaker, ook thuis.

4. De geur van kokos.

Vind ik heerlijk. In shampoo, in handcreme en haarproducten. Geluksmomentje.

5. Nieuwe dingen leren/doen.

Dit was ook de rode draad door mijn werk cv. Dat is ook door mijn hersenletsel niet veranderd. Ik bloei ervan op. Kan niet goed tegen routine.

6. ‘Uit mijn hoofd’ activiteiten.

Daarom ga ik starten met schilderen. Lijkt me heel rustgevend.

7. Schrijven voor blog.

Need I say more? Geeft ruimte in mijn hoofd, vind ik leuk om te doen en helpt anderen. Mooie combi. Het is fijn om iets te doen wat voldoening geeft. Nu we de Club van Moeders met Hersenletsel hebben opgericht, komt daar een extra stukje ‘werk’ bij, maar ook een extra stukje voldoening. En dat geeft energie.

8. Buiten in natuur zijn.

Elke dag wandelen buiten is mijn streven. Lukt niet altijd omdat ik ook aan het sporten weer ga met DISQ en nu een 30 dagen yoga challenge doe.

9. Varen op de Vinkeveense Plassen.

Het duurt natuurlijk nog even voor we weer het water op kunnen. Het geeft een gevoel van vrijheid, ruimte en rust. Heerlijk dat we binnen 10 minuten op het water in onze sloep kunnen zitten op de Plassen. Aanrader.

10. Vriendinnen zien/spreken.

Helaas lukt dat te weinig. Zeker in de wintermaanden. Ga dit voorjaar proberen dat weer een beetje in te halen.

11.Goede nachtrust (dus echt eerder naar bed).

Essentieel. Maar ik ben zoooo slecht in vroeg naar bed gaan.

12. Tijd met mijn gezin.

Het is dubbel want het betekent meer prikkels. Maar ik word er ook blij van. Dus soms zijn de prikkels het meer dan waard.

Wat zijn voor jou echt energiegevers??

Lees ook mijn andere blogs in de reeks Rust in je hoofd:

Deel 1: Over moeten bestaat niet

Deel 2: Over kiezen voor jezelf

Deel 3: Loslaten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s