Kesty, Mama & kind

De dag doorkomen met weinig energie. Hoe doe ik dat?

Moeder zijn is het mooiste wat er is, vind ik. Laten we daar geen onduidelijkheid over laten bestaan. Het geeft je vleugels, zin om te leven….en voor de glimlach van je kind, doe je alles!

Ook als moeder met hersenletsel. Natuurlijk! Maar wat nou als je lijf keihard NEE schreeuwt, terwijl jij JA wil? Je herkent het vast wel: de minder goede dagen. Die hebben we helaas allemaal. Ook gezonde moeders die niets mankeren. Alleen zijn de mindere dagen van een gezonde moeder niet te vergelijken met de mindere dagen als je hersenletsel hebt.

Dagen waarop je je bed met veel pijn en moeite uit komt. Dagen waarop elke vraag van je kind je teveel is. Dagen waarop zelfs het ritje naar school van een paar minuten als een wereldreis voelt. En hetgeen onze ‘slechte’ dagen anders maken dan van mensen zonder hersenletsel, is het feit dat je je er niet overheen kunt zetten. Het gaat ook niet perse over als je even slaapt. Maar moeder ben je altijd, 24/7, met of zonder hersenletsel!

Dus hoe kom je zo’n dag dan door?

1. First of all: accepteren dat het zo’n dag is! Niet vechten, maar aanpassen.

2. Bekijk wat je echt moet doen die dag en doe niets meer dan dat.

3. Ik heb vaak in de ochtend de meeste energie. Het helpt mij om dan het eten alvast klaar te maken of voor te bereiden. Kan ik einde van de middag op de bank hangen, als mijn energie op dieptepunt is.

4. Probeer een speeldate te regelen voor na school voor je kind, heb je iets meer rust.

5. Gaat je kind nog niet naar school? Las dan een pyamadag in. Voor jou en je kids.

6. Ga buiten wandelen. Ook al ben je moe. De buitenlucht geeft energie. Frisse lucht doet goed.

6. Probeer zo min mogelijk screentime voor jezelf te hanteren op zo’n dag. Sinds ik hersenletsel heb, zuigt mijn smartphone mijn energie op lijkt het soms wel.

7. Doe wat yoga oefeningen (via youtube). Zijn je kids thuis, laat ze meedoen. Zoek op yoga met kinderen! Vinden ze vast reuze interessant.

8. Drink veel water! Altijd belangrijk maar zeker op zo’n dag. Een portie extra fruit kan ook geen kwaad trouwens.

9. Hoe houd je je kinderen bezig? Kijk welke spelletjes je ook kunt doen terwijl je op de bank ligt/hangt. Afhankelijk van leeftijd natuurlijk. Ik schrijf hier binnenkort een aparte blog over.

10. Nood breekt wet. Heb je echt even een break nodig en zijn je kinderen thuis? Zet een film op, ga zelf op bank liggen met oordoppen in en slaapmasker op. Ik snap dat dit met kleine kinderen lastig is 😬. Zoek een variant die wel werkt voor jou.

11. Loslaten!!! Belangrijkste tip. Voor mij een grote uitdaging. Dat is niet anders geworden sinds ik hersenletsel heb. Je hoeft deze dag niets te doen wat niet echt moet. Herhaal dat veel tegen jezelf. Dus hang op je bank als je dat wilt.

Als iedereen einde van de dag gegeten heeft en in bed ligt, heb je het geweldig gedaan!

Bedenk dat er geen betere mama voor je kind is dan zijn/haar eigen mama! Je bent goed zoals je bent, ook met hersenletsel. Je doet je stinkende best en dat is goed genoeg!

Hoe kom jij dit soort dagen door?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s