Ilse, Tips & tricks over leven met NAH, Tips voor koken

Koken met hersenletsel én een gezin: Ilse’s tips!

Koken is sinds ik op mijzelf woon één van mijn hobby’s. Heerlijk om met basisingrediënten lekkere gerechten te maken. Hoe fijn was het dat tijdens ergotherapie na mijn infarct bleek, dat ik het koken gelukkig niet verleerd was.

Nu is er wel het e.e.a. veranderd sinds ik kinderen heb. Mijn kids geven me een doel om mijn bed elke ochtend uit te komen. Ze geven me structuur gedurende de dag en week en vooral geven ze me ook heel veel liefde. Maar…. ze nemen ook een groot stuk van mijn energie. Elke middag slaap ik een uurtje zodat ik voldoende energie heb, als ze uit school zijn. Maar zo rond 17.00 uur heb ik altijd wel een dip, meestal wel klaar met alle prikkels.

En dan moet er dus nog gekookt worden….

Meestal is dat echt geen sterrenmaaltijd. Meer: als-iedereen-maar-te-eten-heeft, zoals Susan het laatst mooi verwoordde.

Op deze site zullen we makkelijke maaltijden gaan delen. Recepten die je relatief makkelijk klaarmaakt of met slimme tips met zo min mogelijk moeite op tafel zet. Juist voor de momenten dat je even makkelijk iets in elkaar wil flansen. En dat is sinds mijn hersenletsel best vaak. En als ik zo om mij heen hoor geldt dat voor meer van jullie 😉

Zelf kook ik graag veel met verse ingrediënten en zonder pakjes en zakjes. Je zal dat ongetwijfeld terug zien in mijn recepten. Maar op een dag met weinig energie kies ik echt wel eens voor de makkelijke weg.

Mijn algemene kooktips om het jezelf makkelijk te maken in de keuken:

  1. Om rustig te kunnen koken heb ik een voor ons erg fijne oplossing gevonden: 17.00 uur is schermtijd. Toen ze klein waren was dat de televisie, nu vaak de tablet of spelcomputer. Na al het spelen de hele dag (dat kunnen ze heel goed gelukkig!) voor hen ook even een rustmomentje. En kan ik mij in alle rust richten op het koken.

2. Soms snij ik ‘s ochtends al het een en ander, of zet alles al geschild klaar. Of pas ik één van de andere tips toe die Jeanette al eerder deelde.

3. Wat ik je verder kan aanraden zijn goede, scherpe messen en andere goede keukenspullen. Heb je een lichamelijke beperking dan is de website Weerhandig, wellicht een uitkomst. Zij hebben allerlei praktische oplossingen voor o.a. keukenspullen met bijvoorbeeld een halfzijdige verlamming.

4. Ook in kookwinkels hebben ze vaak fijne spullen. Zo heb ik zelf een dunschiller met een breed handvat gevonden, erg fijn.

5. Ook koekenpannen of braadpannen die in de oven kunnen zijn een aanrader. Ik maak vaak gerechten op het fornuis en laat ze dan doorgaren in de oven op relatief lage temperatuur. Zeker bij pastasauzen, stoofschotels, frittata’s e.d. erg handig. Zo heb ik er geen omkijken naar en brandt het niet aan. Je creëert een soort slowcooker zonder een slowcooker aan te hoeven schaffen.

6. O ja, en een kookwekker. Of een timer op je telefoon of tablet. Zeker als je snel dingen vergeet ideaal! Op mijn tablet kan ik een label hangen aan mijn timer. Als ik iets op het fornuis heb staan wat ik niet moet vergeten dan zet ik mijn timer en vul ik bij het label hetgeen ik niet moet vergeten in. Moet je alleen niet vergeten de timer te zetten 😉

Ik wens je veel smakelijke maaltijden toe!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s