Je bent moeder met hersenletsel (NAH) en je bent 100% afgekeurd. Dus dan ben je automatisch fulltime moeder en dat … dat is pittig. Zeker als je kinderen nog klein zijn, dus nog niet naar school gaan en dan denk je: “had ik maar een dagje kinderopvang.” Meteen zijn je gedachten: “ik heb er geen recht, omdat ik niet aan het werk ben of bezig ben met een traject naar werk toe.”

Deze gedachten kloppen over de reguliere kinderopvangtoeslag regeling, die je via de Belasting kan krijgen. Er is hoop, want er bestaat toch een mogelijkheid om kinderopvang te krijgen. Dit heet: Sociaal Medische Indicatie, afgekort SMI. Dit vraag je aan via de gemeente waar je woont. Deze indicatie gaat voor moeders met NAH, vooral om het medische stukje van deze aanvraag.

Wat mijn ervaring is, is wel om er achteraan te blijven mailen en bellen, maar in mijn geval geldt dat “de aanhouder wint.” In combinatie met bevindingen van een neuropsychologe, maar dat kan ook bijv je huisarts zijn of een ander behandelend arts, is het toegewezen.

Wat zou je kunnen aangeven als reden? Waarom heb jij (en gezin) de Sociaal Medische Indicatie nodig? Let op het zijn voorbeelden uit mijn eigen situatie. Misschien heb je een verlamde kant? Of ergens anders last van wat de boventoon voert. Hieronder dus een paar voorbeeld redenen:

  • Vanwege NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) is er sprake van een lagere belastbaarheid, verminderd overzicht en overprikkeling.
  • De zorg vraagt veel energie en zorgt voor uitputting en hierdoor nemen de klachten toe.
  • Kan niet goed bijtanken door overbelasting en belemmert het herstel.

Ik wist zelf niet van het bestaan van deze regeling. Ik werd erop geattendeerd door een andere moeder met NAH. Ik ben haar hier heel dankbaar voor, ondanks dat het mij een beetje stress gaf om dit op gang te krijgen, is er nu meer lucht. We betalen gewoon de kinderopvang, net als ieder werkende ouder, maar we krijgen de kinderopvangtoeslag terug vanuit de gemeente ipv de belastingdienst.

Heb jij het al aangevraagd? Zo ja, wat is jouw ervaring?

Sociaal Medische Indicatie – kinderopvang