Kesty, Mama & kind

Overleven als moeder met hersenletsel. Zo doe ik dat!

Het leven van een moeder is behoorlijk veeleisend, 24 uur per dag zeven dagen per week sta je voor je kinderen klaar. Ook als je hersenletsel hebt. En je eigenlijk al moeite hebt om alleen de dag door te komen.

Mijn dochter was drie toen ik een herseninfarct kreeg. Natuurlijk staat je wereld compleet op zijn kop. Je bent blij dat je het overleefd hebt. Maar bij mij begon het radertje in mijn hoofd direct op hol te slaan. Hoe moest het nou met Isa? Gelukkig hadden wij veel hulp van de beide oma’s en kon Isa af en toe naar een gastouder om de hoek. Maar na de eerste fase van overleven, aanpassen en ontdekken wat nog wel kan, komt de volgende fase. De chronische fase, waarin het leven voor iedereen doorgaat, ook voor jou en mij.

Hoe is het om moeder te zijn met hersenletsel? Inmiddels heb ik bijna vier jaar ervaring in die rol. En in die jaren heb ik en ook wij als gezin, een nieuwe modus gevonden, waarin ik het beste functioneer. Als moeder maar ook als mens en wij als gezin.

Mijn tips over hoe ik het de afgelopen jaren heb gered.

1. Besteed zoveel mogelijk uit. Als je natuurlijk de financiële middelen hiervoor hebt. Denk aan een hulp in de huishouding, opvang uit school. Wij hebben bijvoorbeeld een oppasstudent.

2. Accepteer alle hulp die je kunt krijgen.

3. Overleg met je partner (indien aanwezig) welke dagen hij wat op zich kan nemen. En verdeel de taken. Hij de handdoekenwas, jij de kledingwas. Hij de boodschappen, jij koken. Maak een lijst van alles wat er in een week moet gebeuren en verdeel dit.

4. Creëer voor jezelf vaste structuur. Vast schema. Met vaste taakverdeling. Dit geeft rust.

5. Bedenk wie je op de hoogte wilt stellen van je hersenletsel. Ik heb dus de school ingelicht, maar ook een paar moeders van school. Als ik een keer een slechte dag heb, vraag ik of Isa uit school daar kan spelen bijvoorbeeld. Zorg dus dat je back-up hebt.

6. Zorg dat je genoeg slaapt. Ik vind het zelf heel moeilijk om vroeg te gaan slapen, maar slapen is wel essentieel. En ook heel moeilijk soms met hersenletsel, I know.

7. Pak je rust als je kinderen slapen of op school zitten. En ga niet als een dolle het huishouden dan doen. Als je kinderen wakker zijn of uit school komen, heb je dan nog wat energie over hopelijk.

8. Als je kinderen oud genoeg zijn, leg dan uit in kindertaal wat er met je aan de hand is. Zodat ze begrijpen dat je soms even rust nodig hebt.

9. Als je veel thuis bent is je woonsituatie heel belangrijk. Zorg dat jij je thuis voelt in je eigen huis. Creëer een fijn plekje voor jezelf als dat kan. Minimaliseer zoveel mogelijk. Hoe minder zooi, hoe minder spullen, hoe meer rust in huis en in je hoofd.

Ik realiseer me dat het een luxe is dat wij dingen kunnen uitbesteden. En bijvoorbeeld boodschappen online kunnen bestellen. Als jouw financiële middelen dat niet toelaten, is dat natuurlijk geen optie. Probeer dan toch creatief te denken hoe je voor jezelf rust kunt creëren. Wie weet staan er wel tips bij, die wel haalbaar voor je zijn. Ook als je andere tips hebt, hoor ik ze graag. Want hoewel het dus al vier jaar is dat ik leef met hersenletsel, kan ook ik nog leren en beter functioneren.

Moeder zijn met hersenletsel is zwaar, maar moeder zijn in het algemeen ook denk ik. Moeder zijn is ook het beste wat je kan overkomen, in ieder geval voor mij. Juist ook in de situatie dat ik nu met hersenletsel leef. Mijn dochter is de reden dat ik met plezier op sta (nou ja, in ieder geval op tijd opsta) en structuur in mijn dag heb. En ik ben ervan overtuigd dat dat het beste werkt voor mij. Verder geeft zij mij zoveel plezier en liefde, dat ik heel dankbaar ben dat ik moeder ben. De mooiste rol die je kunt hebben!

Heb jij nog goede tips?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s