Jeannette, Tips voor koken

De makkelijke maaltijd: Tips om het jezelf makkelijker te maken

Koken is best een ding voor mensen met hersenletsel. Gelukkig is het mijn hobby. Ik hou ervan om mooie borden op tafel te zetten, vol kleur, maar koken heeft wel te maken met veel dubbeltaken. Denk aan aardappels koken, groente koken, aardappels en groenten afgieten, vlees bereiden en dan nog wat jus. Poeh, ik word al moe als ik het zo typ en om er überhaupt hierover na te moeten denken.

Hoe maak ik het koken dan wel leuk?

Hier deel ik graag mijn 5 ultieme tips met je om het jezelf makkelijker te maken.

Mijn tips voor de makkelijke maaltijd

1. Voorbereiden

Ik maak het makkelijker met de voorbereidingen. En dan bedoel ik in “stukjes koken.” In stukjes koken? Hoe dan? Hier bedoel ik mee, dat ik bijv. mijn maaltijd als een ovenschotel al in de ochtend klaar maak en dan hoef ik alleen deze schotel nog in de oven te zetten. Daarnaast moet de tafel nog gedekt worden, waar ik mijn kleine hulpje (dochter van bijna 2) al wat meer inzet.  Nog een handig voorbeeld is dat ik mijn aardappels al schil en mijn groente schoonmaak in de ochtend. Om het soms helemaal makkelijk te maken koop ik geschilde aardappels of panklare groenten. Dan hoef ik mijn eten alleen nog maar te koken.

2. Eenpansgerechten
Waar ik ook fan van ben is eenpansgerechten. Dat is veel dan makkelijker om met bijv. 3 pannen te koken. Je hoeft maar 1 pan in de gaten te houden! Hoe makkelijk kun je het jezelf maken? Zo dus. Je hebt veel eenpansgerechten. Meneer Google is mijn vriend, maar mijn vriendinnen betreft “lekker eten” zijn toch Chicks love food. Ze hebben zoveel recepten met maar 5 of 6 ingrediënten.

3. Vooraf te maken
Daarnaast hou ik van “prepare” oftewel voorbereiding van je eten en daar bedoel ik mee, meer maken. Dus geen 1 maaltijd, maar bijv. 3 maaltijden. Dan denk ik aan pasta of iets met rijst. Je bent toch aan het koken dus je kunt ook de ingrediënten met 3 vermenigvuldigen, zodat je 3 maaltijden hebt. En hup in de vriezer en er lekker uithalen als je juist moe bent of juist een te drukke dag hebt gehad.

4. Maaltijdplanner
Gewoon een paar kleine tips, om het koken wat makkelijker te maken. Daarnaast maak ik gebruik van een maaltijdplanner, een weekplanner waarop staat wat we in de avond eten. Hierbij staat ook waar ik het recept heb gevonden of dat ik het zelf heb verzonnen. En als ik de planner hebt gemaakt, maak ik een boodschappenlijstje. Stap voor stap, recept voor recept. Wat heb ik in huis? Wat heb ik nodig? En wanneer kan ik de boodschappen halen?  Of .. laten bezorgen of zelf ophalen bij een pickup point zodat je niet de drukke supermarkt in hoeft.

5. Uitbesteden
En oh ja … je hebt ook nog een partner die misschien weleens achter het aanrecht wil kruipen of nee als je het vraagt, zal hij/zij dit vast met liefde doen. En misschien heb je ook een lieve moeder waar je weleens aan kan schuiven of dat je wat toegeschoven krijgt. De hachee van mijn moeder is de beste!!! Dus daar zeg ik nooit nee tegen.

En lukt dit alles niet, … dan is er ook altijd een snackbar om de hoek, soms moet je het jezelf niet lastiger maken, dan de dag al is. En tsja, welk kind zit er niet te juichen als er patat op tafel komt?!

Ik hoop je iets op weg te hebben geholpen en je hebt wellicht nog meer tips of aanvullingen. Ja? Heel graag! Ik hoor het graag en de andere moeders ook.

Veel kookplezier!

Jeannette

Mijn maaltijdplanner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s