Ilse, Zwanger zijn/worden

Hersenletsel en kinderwens. En dan?

Door Ilse

image

Je bent vrouw, hebt een partner en je eierstokken rammelen. Maar, je hebt hersenletsel! “Oei, kan ik een kind wel aan met mijn hersenletsel?!” Het is de vraag die ik veel hoor. En zelf ook mee geworsteld heb.

Vermoeidheid, overprikkeling, lichamelijke beperking, medicijngebruik… het zijn zaken die bij veel aanstaande moeders met hersenletsel zullen spelen.

“Hoe verzorg ik mijn kind met mijn halfzijdige verlamming?”;

“Mag ik mijn medicijnen tijdens een zwangerschap wel gebruiken?”;

“Kan ik überhaupt een zwangerschap aan?”;

“Kan ik de dagelijkse verzorging van een kind aan als ik snel moe of overprikkeld ben?”.

Oftewel: “HELP!”

Belangrijkste voor nu:

Adem in…….. adem uit……..

En neem van mij aan: Voor elke hobbel is een oplossing.

Het krijgen van een kind is en blijft een spannend iets. Je leven zal op zijn kop worden gezet. En juist met een beperking denk je vantevoren na over de gevolgen hiervan.

Om in de wirwar van vragen een beetje overzicht te scheppen, een stappenplan.

  1. Praat met je partner

Zo ver je dat nog niet gedaan hebt: praat met je partner. En dan echt de diepte in. Hoe kijkt je partner aan tegen het krijgen van een kind? Welke hobbels ziet hij/zij? Ziet hij/zij onoverkomelijke problemen? Spreek dingen open en eerlijk uit naar elkaar en trek samen de conclusie.

  1. Maak een afspraak met een gynaecoloog

Ok, je partner en jij zitten op één lijn. Nu is de vraag hoe je een zwangerschap fysiek trekt. Hoe het zit met evt. medicijnen? En hoe zal de bevalling gaan met je beperkingen? Al deze vragen kan je voorleggen aan een gynaecoloog. Soms zullen er 2 afspraken nodig zijn, omdat er wellicht specifieke vragen overlegd zullen worden met een neuroloog, cardioloog of ergotherapeut. Zeker als je medicijnen gebruikt, zal er goed gekeken moeten worden of je deze ook mag gebruiken tijdens je zwangerschap.

Belangrijk is ook aan deze afspraak dat je helderheid krijgt of je bij een zwangerschap in het ziekenhuis onder controle komt te lopen (medische zwangerschap) of dat je gewoon onder controle van een reguliere verloskundige komt. Of een tussenoplossing: bij een medisch verloskundige in het ziekenhuis. Soms zal je geen keuze hebben, soms heb je hier zelf ook zeggenschap in. Iets om dus over na te denken: waar voel jij je prettig bij?

Tip is om een afspraak te maken bij een gynaecoloog in een ziekenhuis waar je eventueel ook zou willen bevallen!  Ga voor jezelf na bij welk ziekenhuis jij je prettig voelt. Bij een zwangerschap is het dan handig dat de gynaecoloog al helemaal op de hoogte is van je voorgeschiedenis.

  1. Maak er wat leuks van!

Groen licht? Zijn jullie er helemaal klaar voor? Baby making time! Maak er wat leuks van. Het is een spannende tijd. Ontspan, zie hoe het loopt en onthou: mocht je zwanger blijken te zijn, dan heb je nog 8 maanden om je voor te bereiden op de komst van de kleine. Richt je nu dus vooral op jullie tijd samen, de rest komt allemaal wel.

Good luck! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s