Kesty, Sporten, Yoga

Waarom yoga zo goed voor je is, ook als je hersenletsel hebt!

Ik doe zelf al ruim 4 jaar aan yoga. Niet altijd even fanatiek omdat ik ook erg naar mijn hoofd en lijf probeer te luisteren. Ik knap er wel altijd van op als ik geweest ben of het thuis heb gedaan dus ik zou eigenlijk gewoon wel moeten gaan. Ik krijg mijn hoofd er stil mee, even focus op mijn ademhaling en lijf en verder niets. Heerlijk! En om maar gelijk het cliché uit de wereld weg te nemen: het hoeft echt niet zweverig te zijn! TRUST ME!

Op het moment ben ik bezig met een yoga challenge van Yogawithadriene, waarbij ik elke dag yoga doen. Kijken welk effect dat op mij en mijn hoofd heeft.

Maar wat doet yoga eigenlijk precies met je? En waarom is yoga ook juist zo geschikt voor je als je hersenletsel hebt? Ik heb de highlights uit een artikel van Yoga Online, voor je op een rijtje gezet. Het hele artikel lees je hier.

1. Yoga werkt kalmerend.

Wetenschappers ontdekten dat bij mensen die asana’s (yoga houdingen) doen, op sommige plekken de bloeddoorvoer even wordt stopgezet; daarna gaat het bloed weer sneller stromen. Hierdoor komt een stofje vrij, stikstofmonoxide, waardoor de bloedvaten iets uitzetten. Dat werkt kalmerend.

2. Yoga heeft een rustgevend effect.

Uit onderzoek blijkt dat wanneer mensen gecontroleerd en langzaam ademhalen, zoals bij traditionele yoga vormen gebruikelijk is, er een neurologisch proces plaats vindt. Een bepaald deel van de hersenen (de grijze massa) wordt dan actiever, met een rustgevend effect. Heerlijk als je een druk hoofd hebt doordat je teveel prikkels tot je genomen hebt als je hersenletsel hebt.

3. Yoga verbetert je immuunsysteem.

Het aantal antioxidanten in je lichaam die je lijf beschermen tegen gifstoffen gaat door yoga omhoog. Antioxidanten vind je in pure chocola en in bosbessen, maar je kunt dus ook gewoon je yogamat uitrollen.

4. Yoga vermindert stress.

Al na twaalf weken yogabeoefening hadden jonge, gezonde mensen uit het onderzoek, minder last van stress dan de controlegroep die geen yoga deed.

5. Minder last van depressieve gevoelens door yoga.

Het cortisolgehalte (het stresshormoon) in het brein van depressieve mensen is erg hoog; onderzoekers bewezen dat yoga dit gehalte omlaagbrengt. Vooral in de winter hebben mensen met hersenletsel ook vaker last van depressies. Wie weet helpt yoga ook hier!

6. Yoga houdt je jong.

Mensen die jarenlang aan yoga doen, hebben een vergelijkbaar hersenvolume als veel jongere mensen, ontdekten wetenschappers. Dat geldt vooral voor het linkerdeel dat verbonden is met positieve emoties als blijdschap en je gelukkig voelen. ‘Het lijkt erop dat yoga helpt voorkomen dat je hersens krimpen als je ouder wordt,’ schrijft de Amerikaanse yogadocente en psychiater Marlynn Wei hierover.

7. Yoga maakt je lichamelijk sterker.

Door de verschillende houdingen, train je de spieren van je hele lijf. Je wordt soepeler en sterker. En daardoor voel je je ook beter. Gegarandeerd!

Sporten met hersenletsel is soms lastig, omdat je niet altijd de energie hebt om eraan te beginnen. Yoga is makkelijk omdat je het ook thuis op je matje kunt doen met een youtube filmpje. Aanrader.

Of yoga wat voor jou is, kun je alleen weten door het zelf te proberen. Het is niet zweverig, maar heerlijk om te doen. Zoek een yoga docent die bij je past. Dan ga jij er ook van genieten.

Ik deel binnenkort hier mijn favoriete yoga kanalen, boeken en/of houdingen. Wie weet raak je geïnspireerd.

Enjoy!

NB naast mijn eigen ervaringen, heb ik voor deze blog gebruik gemaakt van onderzoeksresultaten uit het artikel op Yoga Online.

Een gedachte over “Waarom yoga zo goed voor je is, ook als je hersenletsel hebt!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s