Al eerder op Loveyourlife.blog gepubliceerd. Maar omdat het echt waardevol kan zijn als je kids hebt, deel ik hem hier nog een keer. In 2017 zijn we in Efteling geweest, maar inmiddels ook al naar Plopsaland geweest (ook heerlijk prikkelarm, NOT), Dolfinarium en dierentuinen. Allemaal op een soortelijke manier. Het kan echt, pretparken met hersenletsel.

Wie gaat er nou met NAH naar een plek als de Efteling zul je misschien denken? Nou ik dus! Waarom? Omdat mijn dochter dat heel graag wilde en we hier vlak voor mijn CVA ook geweest zijn, toen naar de Winter Efteling. Dus hele goede herinneringen hebben we daar. En natuurlijk had ik alles heel goed doorgedacht en me op het ergste voorbereid: 3 dagen doorbrengen in hotelkamer en dochterlief met papa in de Efteling. Maar gelukkig is het anders verlopen en hebben we alledrie enorm genoten. Superfijn.

Omdat ik denk dat het voor veel andere mensen met hersenletsel, dus ook wellicht mogelijk is om te genieten van dit geweldige park, heb ik mijn 10 tips voor je op een rijtje gezet om zo prikkelarm als mogelijk ook te gaan genieten. En nee, dit is geen gesponsorde post, ik heb geen aandelen in de Efteling. Wil je alleen inspireren en hoop geven, dat het echt kan! Als ik het kan, kunnen heel veel anderen dit ook, daar ben ik van overtuigd.

Tip 1: Boek een of meerdere overnachtingen.

Dit is wel gelijk mijn belangrijkste tip. Wij zaten 2 nachten in het Efteling Hotel. Nee, dat is niet goedkoop, maar geeft je de escape mogelijkheid van tussendoor even uit de prikkels, is slechts paar minuten lopen naar het park.

Tip 2: Regel dat je eerder mag in-en uitchecken.

Bijvoorbeeld om 13.00 uur. Geeft je op dag 1 en 3 de kans om nog even te rusten op je kamer. De Efteling is onwijs klantvriendelijk en er is veel mogelijk. Ik heb eerlijk verteld dat ik hersenletsel heb en daarom graag de kamer eerder en later in wilde. Mocht dus ook en zelfs kosteloos.

Tip 3 Ga eerder park in.

Maak echt gebruik van de eerdere toegangsmogelijkheid om 9.30 uur. Dan kun je een half uur voor opening van het park in de attracties waar normaal lange wachttijden voor zijn. Wij liepen zo door, zonder wachttijd bij Droomvlucht en Pirana. Heerlijk!

Tip 4: Medische verklaring.

Ik had mijn huisarts een verklaring laten tekenen dat ik niet in gewone wachtrij kan wachten. Bij receptie van het hotel lever je die in en krijg je verklaring mee. Hierdoor kun je bij veel attracties via rolstoelingang naar binnen. Wil niet zeggen dat je eerder aan de beurt bent maar je wacht wel in minder drukke omgeving, scheelt prikkels. Ik heb het niet nodig gehad omdat het niet zo druk was. Maar kan dus handig zijn.

Tip 5: Oordoppen mee/in.

Op veel plekken is muziek in het park. Door oordoppen in te doen scheelde dat veel prikkels. Ik heb oordoppen van Noizez gebruikt. Die laten wel wat door maar minder hard.

Tip 6: Attracties voor rust.

Gelukkig zijn er in het park ook rustige plekken om even op adem te komen. Het Sprookjesbos vond ik heerlijk. Nu was ik wel met een kleuter, die is natuurlijk nog echt onder de indruk van al die sprookjesfiguren.  Gondoletta boottocht is ook fijn, even 20 minuten rustig door groene omgeving varen. En de Stoomtrein is ook iets van 20 minuten even rustig zitten.

Tip 7: Plan met minder mooi weer, doordeweeks.

Wij waren in de meivakantie van dinsdag tot en met donderdag. Niet zo mooi weer dus ook niet zo druk. Heerlijk. Al kun je met mooier weer wel lekker overal buiten zitten. Ook wat voor te zeggen.

Tip 8: Eettips

Ons is het heel goed bevallen om eten te halen bij take away of in zelfbedienings-restaurant. Ga buiten bekende eettijden dan is het natuurlijk rustiger. Of bestel roomservice op je kamer. Prima te doen, prijs kwaliteit goed te doen.

Tip 9: Plan je dagen vantevoren in.

Een goede voorbereiding geeft rust. Kijk welke attracties je wilt doen de dagen dat je er bent en plan dan je bezoek op die dagen min of meer in. Zodat je dus niet 3 dagen kris kros de hele Efteling door loopt. Dat is niet handig. Plan ook elke dag even een rustmoment op je kamer in, bijvoorbeeld na de lunch. Kun je even op adem komen als het nodig is.

Tip 10: Bestel Roomservice ontbijt.

Rustig aan dag beginnen, zonder prikkels is echt heel fijn.  €10 per kamer. De extra kosten zeker waard vonden wij.

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt gehad. Verwacht niet teveel van je bezoek, go with the flow, hou rekening met plan B voor als het toch teveel voor je is (neem boek/tijdschrift mee voor op je kamer) en geniet ten volle van momenten dat je wel in park kunt vertoeven.

Veel plezier!